Istanbul

Nach einer sehr entspannten Zugfahrt sind wir also am Donnerstag, 12. März früh in Istanbul angekommen. Nachdem wir unser Hostel gefunden und nach zwei Tagen endlich wieder Duschen und Zähneputzen erledigt hatten, haben wir uns gleich ins Getümmel gestürzt. Wir wohnen eigentlich mitten in 1001 Nacht – Blaue Moschee, Hagia Sofia, Topkapi Palast – alles nur einen Steinwurf von unserem Hostel entfernt. Wir haben uns einfach durch die Straßen treiben lassen, fasziniert bestaunten wir die Unmengen an Moscheen, die fliegenden Händler auf den Straßen und in den Bazaren und ließen uns das leckere und sehr preiswerte türkische Essen schmecken.

Am Freitag wollten wir uns um das Indische Visum kümmern, was wir uns recht einfach vorgestellt hatten. Leider scheiterte diese Mission an der indischen, deutschen oder türkischen Bürokratie? – oder wie die nette Dame im deutschen Konsulat meinte – an den “Vorschriften”. Nun ja, probieren wir das eben nochmal woanders. Erfolgreicher war dafür unser Ausflug auf die asiatische Seite Istanbuls (es ist die einzige Stadt der Welt, die auf zwei Kontinenten liegt) – wir waren bei einem Fußballspiel der türkischen Liga -Fenerbahçe gegen Kocaelispor – das Spiel war zwar weniger spektakulär und endete 1:1 – die türkische Fußballleidenschaft zu erleben war es aber allemal wert!

Samstag haben wir uns nochmal das volle “Touristenprogramm” gegeben, wir waren in der Hagia Sofia, welche vor 1500 Jahren als größte Kirche der Christenheit gebaut wurde, über 1000 Jahre später wurde sie eine Moschee und heute ist sie – des lieben Friedens willen – ein sehr beeindruckendes Museum. Noch schöner anzuschauen von innen ist die Blaue Moschee, die Hauptmoschee Istanbuls. Den Palast heben wir uns für Sonntag auf.

Dann geht es auch schon weiter, wir haben nun erstmal genug von Großstädten und fahren Sonntagabend gen Südwesten nach Kappadokien….

Na een zeer relaxte treinreis zijn we dus donderdag 13 maart vroeg in Istanbul aangekomen. Nadat we ons hostel hadden gevonden en na twee dagen weer eens douchen en tandenpoetsen konden, hebben we ons meteen maar in gewoel van Istanbul gestort. Het hostel is ook zeer gunstig gelegen…Blauwe moskee, Hagia Sofia, Topkapi paleis…alles op een steenworp afstand! We lieten ons op het gemakje door de menigte meedrijven en verbaasde ons over de hoeveelheid moskeeën, de ambulante handel op straat en in de bazaars en genoten van de lekkere en goedkope Turkse keuken (dürüm…).

Op vrijdag wilden we ons bezighouden met het visum voor India, waarvan we gedacht hadden en makkelijk te kunnen krijgen…niks bleek minder waar…we stootten hier op de Turkse (of Duitse) bureaucratie – of hoe de vriendelijke mevrouw in het Duitse consulaat het formuleerde aan `de voorschriften`. Nou ja, dan proberen we ons geluk maar ergens anders…
Beter ging het ons af met ons uitstapje naar het Aziatische gedeelte van Istanbul (de enige stad ın de wereld die op twee continenten ligt) – daar voetbal voor de turken `het leven` betekent, besloten we een bezoek te brengen aan een wedstrijd in de Turkse competitie te weten Fenerbahçe – Kocaelıspor. De wedstrijd eindigde in 1-1 en was minder spectaculair. Het meemaken van de passie waarmee de turken een wedstrijd van hun club beleven, maakte veel goed.

Op zaterdag 14 maart hebben we dan het standaard toeristenprogramma afgewerkt met een bezoek aan de Hagia Sofia, die 1500 jaar geleden als grootste Christelijke kerk gebouwd werd en 1000 jaar later als moskee omgetoverd werd. Vandaag daarentegen een indrukwekkend museum is. Nog mooier om te zien van binnen is de blauwe moskee, hoofdmoskee van Istanbul.

Dan betekent het ook weer `dag Istanbul`. We hebben inmiddels genoeg van grote steden en vertrekken zondagavond met een nachtbus richting zuidwesten en wel naar Cappadocië…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *